Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Κυπριακό τραγούδι.

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για όσους ακόμα και σήμερα αγνοούνται και οι τουρκικές αρχές αρνούνται να δώσουν στοιχεία στις οικογένειές τους. Είναι πολύ συγκινητικό ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε όλα τα λόγια.


Το πεπτικό σύστημα για παιδιά.

Αν προσπεράσουμε τις γελοίες φωνές και αυτό με το τηλέφωνο, γενικά τα λέει καλά. Άλλωστε γελάσαμε στην τάξη οπότε...


Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.


Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974).

Η Κύπρος.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αθλητικά Αφιερώματα.

Επειδή τα κορίτσια το απαίτησαν, είμαι υποχρεωμένος να μην τους χαλάσω χατίρι. Ρυθμική γυμναστική λοιπόν και Simone Biles.


Παραθετικά επιθέτων.

Διαβάστε εδώ στην περίπτωση που έχετε χάσει το φυλλάδιο. Κάντε επανάληψη ώστε να γράψετε καλά στο αυριανό τεστ. Εντάξει ζουζούνια μου;

Παραθετικά επιθέτων.
Τα επίθετα έχουν 4 βαθμούς.
Α) Θετικός: μας λέει ποια ιδιότητα έχει κάποιος.
 π.χ. Ο Νίκος είναι όμορφος.

Β) Συγκριτικός: μας δείχνει ποιος έχει μια ιδιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό.
π.χ. Ο Νίκος είναι ομορφότερος από τον Μάκη.
Ο Νίκος είναι πιο όμορφος από τον Μάκη.

Γ) Σχετικός υπερθετικός: Εδώ γίνεται σύγκριση με όλους τους όμοιους.
π.χ. Ο Νίκος είναι ο ομορφότερος στην τάξη.
Ο Νίκος είναι ο πιο όμορφος στην τάξη.

Δ) Απόλυτος υπερθετικός: Κάποιος έχει μια ιδιότητα στον υπέρτατο βαθμό. Δεν υπάρχει καν σύγκριση.
π.χ. Ο Νίκος είναι ομορφότατος.
 Ο Νίκος είναι πολύ όμορφος.



           Γενικός κανόνας
   Επίθετα σε –ος: ότερος /ότατος
       Επίθετα σε –ής: έστερος / έστατος
    Επίθετα σε –υς: ύτερος / ύτατος

 



Ανώμαλα παραθετικά
καλός – καλύτερος – άριστος
κακός – χειρότερος- _________
μεγάλος – μεγαλύτερος – μέγιστος
μικρός – μικρότερος – ελάχιστος
πολύς – περισσότερος - __________

Η Κύπρος από γεωφυσική άποψη.

3ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός.

Προχωράμε στην 4η συμμετοχή στο διαγωνισμό. Πρόκειται για την εργασία μιας ακόμα πιστής των διαγωνισμών μας. Χωρίς άλλη καθυστέρηση σας παρουσιάζω την εργασία της Βικτώριας.

Ο Νίκος δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Του φαινόταν απίστευτο αλλά ήταν σίγουρα αλήθεια. Τη μια στιγμή έβλεπε μια ταινία δράσης και την άλλη βρισκόταν μέσα στην τηλεόραση. Ένιωθε περίεργα. Γύρω γύρω ήταν σκοτεινά, όμως ξάφνου ένας προβολέας έπεσε πάνω του. Φοβόταν πολύ, γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό το φως. Άκουσε μια κραυγή: "Εξωγήινοι, εξωγήινοι". Όλοι έτρεχαν για να ξεφύγουν. Έμεινε μόνος του και ένας μικρός εξωγήινος τον πλησίασε. Προσπάθησε να φύγει, μα δεν μπορούσε να κουνηθεί. Κάτι του είχε κάνει. Ο εξωγήινος τον πλησίαζε όλο και πιο πολύ. Ξαφνικά τον έστειλε πάνω στον ιπτάμενο δίσκο του. Άρχισε ο πόλεμος. Οι εξωγήινοι αφού είχαν πάρει τον Νίκο τον χρησιμοποίησαν για να τον ανταλλάξουν με κάποιους άλλους εξωγήινους, διότι είχαν οι γήινοι είχαν απαγάγει τη γυναίκα του βασιλιά τους, την Ελένη. Όταν οι εξωγήινοι εξήγησαν στον Νίκο τι είχε συμβεί, εκείνος συμφώνησε να τους βοηθήσει αλλά με διαφορετικό τρόπο. Κατάστρωσε ένα σχέδιο. Θα πήγαιναν το βράδυ στο απέναντι παλάτι. Μαζί τους θα είχαν έναν τεράστιο ξύλινο εξωγήινο, αλλά μέσα του θα υπήρχαν εξωγήινοι στρατιώτες ώστε να μπουν στο παλάτι και να σώσουν την Ελένη. Έτσι κι έγινε. Ύστερα οι εξωγήινοι τον ευχαρίστησαν και τον επέστρεψαν στη χώρα του. Βασικά έπρεπε να τον πάνε στο κρεβάτι του, αφού όλα ήταν ένα όνειρο. Μετά από αυτό το όνειρο ο Νίκος το ξανασκέφτηκε και αποφάσισε από δω και πέρα να μη βλέπει τόση τηλεόραση. 

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Παραθετικά επιθέτων.

Τα παιδιά κλήθηκαν σήμερα να γράψουν και να παρουσιάσουν σύντομα θεατρικά χρησιμοποιώντας όσα περισσότερα παραθετικά μπορούσαν. Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες δουλειές και τελικά νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Θανάση, του Ευθύμη, του Κωνσταντίνου και του Σπύρου. Συγχαρητήρια σε όλους και όλες.

(Κάποιοι εργάτες είναι πάνω στις σκαλωσιές και κατασκευάζουν μια πολυκατοικία. Ξαφνικά κάποιος αρχίζει να μιλάει.)

Θανάσης: Είμαι ο δυνατότερος απ’ όλους.
Σπύρος: Εγώ όμως είμαι ο εξυπνότερος γιατί είμαι ο αρχιτέκτονας που είναι η δυσκολότερη δουλειά.
Ευθύμης: Είμαι ο πιο κοντός, μα ο πιο γρήγορος και φυσικά ισχυρότερος από εσάς στη δουλειά μου.
Κωνσταντίνος: Είμαι πολύ γυμνασμένος οπότε όλοι μόκο.

(Οι άλλοι τρεις τον κοιτούν παράξενα και τον ρίχνουν κάτω.)

Θανάσης: Ας κατέβουμε να φάμε.
Ευθύμης: Το φαγητό μου είναι το νοστιμότερο απ’ όλων σας.
Θανάσης + Σπύρος: Ναι σιγά.
Σπύρος: Το δικό μου είναι νοστιμότερο.
Θανάσης: Νομίζεις…

(Με κόκκινο χρώμα είναι τα παραθετικά.)


Πώς πρέπει να βουρτσίζουμε...

Πολλές φορές νομίζουμε ότι επειδή βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολλή ώρα ή πολλές φορές το κάνουμε και καλά. Δυστυχώς όμως, όπως θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο, οι περισσότεροι δε βουρτσίζουμε όπως πρέπει. Δείτε, δοκιμάστε και προστατέψτε τα δόντια και τα ούλα σας. 


Αθλητικά αφιερώματα.

Αφού στην τάξη μας έχουμε αρκετούς που ασχολούνται με σπορ του νερού, από τη λίστα μας δε θα μπορούσε προφανώς να απουσιάζει, ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών. Michael Phelps λοιπόν και καλές βουτιές...






3ος Λογοτεχνικός διαγωνισμός.

Μετά την Έλενα και τη Δέσποινα, σειρά παίρνει ο μέχρι τώρα μεγάλος νικητής των διαγωνισμών μας με μια ακόμα συμμετοχή. Σας παρουσιάζω λοιπόν την εργασία του Θανάση. Καλή σας ανάγνωση!

Ο Νίκος δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Του φαινόταν απίστευτο αλλά ήταν σίγουρα αλήθεια. Τη μια στιγμή έβλεπε μια ταινία δράσης και την άλλη βρισκόταν μέσα στην τηλεόραση. Μεταφέρθηκε σε μια πόλη στην οποία υπήρχαν πολλά πράγματα για να εξερευνήσει. Όταν μπήκε στην πόλη βρήκε ένα κλειδί και έναν χάρτη. Το κλειδί ξεκλείδωνε την πύλη του μεγαλύτερου οπλοστάσιου του κόσμου, το οποίο εκτός από όπλα περιείχε και δισεκατομμύρια βόμβες. Ένας άλλος άνθρωπος που είχε το ίδιο κλειδί, ήθελε να πάρει τις βόμβες για να καταστρέψει τον πλανήτη γυρνώντας από χώρα σε χώρα και τοποθετώντας πυρηνικά σε διάφορες περιοχές. Έτσι ο κόσμος θα καταστρεφόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Νίκος έτρεξε προς το οπλοστάσιο, όμως ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς. Έφτασε στο πρώτο σημείο που του έδειχνε ο χάρτης. Μπήκε σε έναν λαβύρινθο, που έμοιαζε με αυτόν όπου ζούσε ο Μινώταυρος. Έπρεπε να τον διασχίσει. Μετά από οχτώ μέρες τον πέρασε και με πολλή χαρά προχώρησε στο δεύτερο σημείο. Εκεί όμως συνέβη κάτι απίστευτο. Ένας δράκος, ένας ιπποπόταμος, μια οχιά, ένα λιοντάρι κι ένας δεινόσαυρος άρχισαν να τον κυνηγούν. Πανικοβλήθηκε κι άρχισε να τρέχει για να τους ξεφύγει. Μετά από έξι μέρες τρεχαλητό πέρα δώθε και ξύπνιος κατάφερε να τους ξεφύγει. Ήπιε λίγο νερό από μια πηγή, έφαγε ένα κομμάτι ψωμί που είχε μαζί του και κοιμήθηκε μια ολόκληρη μέρα. Όταν ξύπνησε συνέχισε να τρέχει για να φτάσει στο τρίτο σημείο του χάρτη, που ήταν και το τέλος της διαδρομής. Προχωρώντας συνάντησε τον άντρα με το άλλο κλειδί. Προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη αλλά εκείνος τον αγνόησε. Προσπάθησε να του πάρει το κλειδί αλλά αυτός αντιστάθηκε. Έτρεξε γρήγορα προς το οπλοστάσιο αλλά ο Νίκος τον πρόλαβε και κατάφερε να ανοίξει πρώτος την πύλη. Οι δύο άντρες προχώρησαν προς τα μέσα. Ξαφνικά με μια απότομη κίνηση κατάφερε να του πάρει το κλειδί. Τον παρέσυρε προς τα έξω και στη συνέχεια κλείδωσε την πύλη ώστε να μην μπορεί να μπει ξανά εκεί μέσα. Η περίπολος της αστυνομίας περνούσε από εκείνο το σημείο τυχαία και συνέλαβαν τον άντρα ο οποίος ήταν καταζητούμενος. Οι αστυνομικοί τον ανέκριναν και κατάλαβαν ότι ήταν τρελός και επικίνδυνος, οπότε τον έβαλαν φυλακή. Ο Νίκος κατάφερε να σώσει τον πλανήτη ή όχι; Μήπως όλο αυτό ήταν η φαντασία του;

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Αθλητικά Αφιερώματα.

Ωραίο το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και ο στίβος αλλά και το τέννις δεν πάει πίσω. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο Djokovic είναι ο καλύτερος και αξίζει μια θέση στη λίστα μας.


3ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός.

Συνεχίζουμε με άλλη μία σταθερή συμμετέχουσα σε όλους τους διαγωνισμούς. Σήμερα σας παρουσιάζω τη 2η συμμετοχή. Την εργασία της Δέσποινας. Καλή σας ανάγνωση. 

Ο Νίκος δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Του φαινόταν απίστευτο αλλά ήταν σίγουρα αλήθεια. Τη μια στιγμή έβλεπε μια ταινία δράσης και την άλλη βρισκόταν μέσα στην τηλεόραση. Βρισκόταν σε έναν γαλαξία πολύ μακρινό. Μαζί του ήταν μια ομάδα μαχητών, "Η Επαναστατική Συμμαχία". Στόχος τους ήταν να καταστρέψουν το πανίσχυρο όπλο της γαλαξιακής αυτοκρατορίας, το άστρο του θανάτου. Ήταν ένα μέρος περίεργο, μαγικό με εικόνες που δεν είχε δει ποτέ ξανά στη ζωή του. Αποφάσισε να φύγει. Ένιωθε φόβο. Όλα του φαίνονταν τόσο περίεργα. Στον δρόμο του συνάντησε έναν νεαρό αγρότη, τον Λουκ, ο οποίος του εξομολογήθηκε ότι κατά τύχη αγόρασε τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του άστρου του θανάτου. Ο Νίκος αποφάσισε να συνομωτήσει με τον Λουκ. Η αυτοκρατορία στο μεταξύ είχε αρχίσει μια αδίσταχτη έρευνα για τα ρομπότ και οι δύο ήρωες αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δάσκαλο Τζεντάι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ και του γαλαξία. Ο Νίκος ήταν πολύ περήφανος που κατάφερε να σώσει τον γαλαξία και να βρει έναν τέλειο φίλο και σύμμαχο, τον Λουκ. Ξαφνικά όμως μια περίεργη φωνή ακούστηκε και τον τρόμαξε... "Νίκο, έλα παιδί μου, θα αργήσουμε!" Ανοίγοντας τα μάτια του συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν στον καναπέ του σπιτιού του. Ήταν ένα όνειρο, ένα μαγικό ταξίδι, μια φοβερή εμπειρία που κανείς δε θα μπορούσε να καταλάβει. Πάντως ο ίδιος ήταν μαγεμένος. Έγινε για λίγο ήρωας. Έστω και στα όνειρά του.

Ερωτήσεις για το διαγώνισμα ιστορίας.



Φυλλάδιο ερωτήσεων για το διαγώνισμα ιστορίας.

1.   Με ποιους εμφανίστηκαν οι Οθωμανοί; Ως τι υπηρετούσαν αρχικά; Ποια θρησκεία ασπάστηκαν; Από πού πήραν το όνομά τους;
2.  Με ποιους δύο τρόπους αύξησαν οι Τούρκοι τον στρατό τους;
3.  Τι γνωρίζεις για τον Μουράτ Α΄;
4.  Τι γνωρίζεις για τον Βαγιαζήτ;
5.  Τι γνωρίζεις για τον Μουράτ Β΄;
6.  Από ποιον ζήτησε βοήθεια ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος; Τι ζήτησε εκείνος ως αντάλλαγμα; Σε ποιες παρατάξεις χωρίστηκε ο λαός;
7.  Ποιος έγινε αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Ιωάννη; Τι ήταν πριν να γίνει αυτοκράτορας; Πώς έφτασε η είδηση; Πού στέφονταν οι αυτοκράτορες πάντα; Πού έγινε η στέψη του Κωνσταντίνου;
8.  Ποια μέτρα πήρε ο Κωνσταντίνος για να προετοιμάσει την Πόλη;
9.  Τι αποτελέσματα είχαν οι προσπάθειές του για βοήθεια από τον Πάπα, τους Βενετούς και τους Γενουάτες;
10.   Ποιες προετοιμασίες έκανε ο Μωάμεθ Β΄;
11. Τι συνέβη στις 20 Απριλίου που έδωσε θάρρος στους πολιορκημένους;
12.         Τι διέταξε τότε ο Μωάμεθ τους στρατιώτες του να κάνουν μέσα σε μια νύχτα;
13.Πώς έπεσε τελικά η Πόλη στα χέρια των Τούρκων; Ποιος πύργος γκρεμίστηκε; Ποιος τραυματίστηκε; Από πού μπήκαν οι Τούρκοι; Ποια κραυγή ακούστηκε; Πού σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος; Πότε έγινε η άλωση της Πόλης; Πώς ονομάστηκε η Πόλη;

Τελευταίο διαγώνισμα ιστορίας αγάπες μου!!! Του χρόνου πάλι!!!
Να ξέρετε ότι πραγματικά ευχαριστήθηκα πολύ να σας μαθαίνω ιστορία τα δύο αυτά χρόνια.

 

Μάθημα κιθάρας.

Μικροί μου κιθαρίστες αυτό είναι το σόλο του τραγουδιού μας. Για δοκιμάστε να δω τι θα καταφέρετε!!!



Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Η βυζαντινή τέχνη.

Αθλητικό αφίερωμα.

Συνεχίζουμε τα αθλητικά μας αφιερώματα με στίβο αυτήν τη φορά και φυσικά τον βασιλιά όλων, Bolt, τον άνθρωπο αστραπή... Φτάστε τον αν μπορείτε...


3ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός.

Ορίστε λοιπόν η πρώτη μας συμμετοχή. Πρόκειται για την εργασία της Έλενας, η οποία συμμετέχει πιστά και σταθερά σε όλους τους διαγωνισμούς. Καλή σας ανάγνωση. Έλενα ευχαριστούμε.

Ο Νίκος δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Του φαινόταν απίστευτο αλλά ήταν σίγουρα αλήθεια. Τη μια στιγμή έβλεπε μια ταινία δράσης και την άλλη βρισκόταν μέσα στην τηλεόραση. Βρισκόταν πλέον μέσα σε μια χώρα άγνωστη και άσχημη. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα μικρό πουλάκι. Του εξήγησε πως για να γυρίσει πίσω έπρεπε να περάσει το δάσος της Στριγκλιάς. Εκεί θα έβρισκε έναν χάρτη που θα του έλεγε τον δρόμο. Τον προειδοποίησε να προσέχει για τους λυκάνθρωπους που βγαίνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Το πουλάκι θα τον ακολουθούσε μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Ξεκίνησαν για το δάσος. Μετά από λίγη ώρα άκουσαν ανθρώπους να ουρλιάζουν. Ο Νίκος φοβήθηκε πολύ. Το πουλάκι του είπε ότι κάποτε στο δάσος είχε πάει ένας ηλικιωμένος άντρας. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Από τότε το δάσος ήταν στοιχειωμένο. Ο Νίκος προσπαθούσε να κρύψει τον φόβο του. Ξαφνικά είδε τον χάρτη. Έτρεξε να τον φέρει αλλά δεν πρόσεξε μια κληματσίδα. Ήταν μια παγίδα. Ο Νίκος κρεμόταν ανάποδα. Το πουλάκι τον βοήθησε να την λύσει. Πήραν τον χάρτη και μετά από πολλές ώρες περπάτημα έφτασε επιτέλους σπίτι. Το πουλάκι του είπε ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Ο Νίκος αποχαιρέτισε το πουλάκι και μπήκε απ' το παράθυρο για να μην καταλάβει κανείς ότι έλειπε. Γύρισε πίσω στο κρεβάτι του. Μετά άκουσε το ξυπνητήρι του και συνειδητοποίησε ότι όλα ήταν ένα όνειρο. Είπε στον εαυτό του ότι έπρεπε να βλέπει λιγότερη τηλεόραση γιατί τον επηρεάζει.

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Γιορτή της μητέρας.

Σήμερα γιορτάζουν οι μαμάδες πιτσιρίκια μου. Να θυμάστε ότι το καλύτερο δώρο είναι μια σφιχτή αγκαλιά κι ένα φιλί. Να δώσετε κι ένα στους μπαμπάδες για να μη ζηλεύουν.